Seharian Di Pelantar Minyak


Cuti sekolah aku pun cuti. Terus berangkat ke pelantar. Aku dihantar adik-adik ku ke sana. Pertama kali merasa ke pelantar. Kaget tapi teruja !

platform berlepas

platform berlepas

sebelom naik helikopter ke platform

sebelom naik helikopter ke platform

Naik heli semacam kelakar. Maklumlah first time. Pilot dia memang pandai borak. Kena kelentong kitorang sume dengar borak dia. At least journey kitorang tak boring. I LIKEEEEE…..!!!😉

beratur dengan crew lain

beratur dengan crew lain

Aku lupa pulak bawak safety helmet. Terus kena beratur paling balakang sekali. Cisss.

dah sampai

dah sampai

Fuhh…macam gini rupanya tempat gerudi minyak ni. Segala-galanya safety yang dititikberatkan. Arini tak ramai sangat kat tempat drilling ni.

aku tolong-tolong jer budak petronas tu

aku tolong-tolong jer budak petronas tu

Seronok rupanya. Rupanya nak dapatkan minyak petrol tu bukan senang. Kite memang rasa senang sebab boleh petik jer kat memana petrol pump. Nak gerudi minyak tu pun 4km dalamnya. Dari crude oil nak proses jadi petrol pun bukan calang-calang proses. Pipeline mesti yang jenis tahan temperature. Bukan China origin punya. Origin Europe dah semestinya.

ini bukan inul gerudi !

ini bukan inul gerudi !

Merasa gak aku jadi engineer. Hahaha. Getir beb !

Valves kat sini aku control. Ni bukan actuator

Valves kat sini aku control. Ni bukan actuator

Ni lah benda yang aku meniaga skarang. Ball Valves, Butterfly Valves ker Check Valves ker sume aku kena blaja.

tunggu turn nak balik makan & tido

tunggu turn nak balik makan & tido

chef, lauk ape arini ?

chef, lauk ape arini ?

baru jer nak rehat-rehat, adik aku plak datang kejut. Nak datang ziarah katanya sempena cuti sekolah. Adehhh.

aku nak tido ! nape kacau ?

aku nak tido ! nape kacau ?

Hahaha. Sebenarnya bukan betol pn aku g platform tengah laut sana nun. Tapi aku g pelantar minyak jugak bang. Dekat PETROSAINS. Hahaha. Kan awal-awal lagi aku dah cakap cuti sekolah. Takkan laa tengah-tengah keje kat offshore sana nun adik aku plak boleh datang melawat.

besar mana bang..?

besar mana bang..?

can u bilivvvvv it..?

can u bilivvvvv it..?

Jadik laa dapat g offshore PETROSAINS pun. Tak perasan pulak aku KLCC ada catatkan nama aku sebagai pengunjung. ALahai..buat susah-susah jer letak nama aku bang…

eh..eh..ada plak nama aku situ..

eh..eh..ada plak nama aku situ..

Kepada Abang Farhan nun di offshore JB sana, jangan risau aku kalo dapat pergi offshore sure aku contact ko dulu. Hehehehe.

13 responses to this post.

  1. pergh… x bley blah doh gi pelantar minyak konon///jual minayak ada lah..mana gambar buta sebagai si buta?

  2. gambar si buta yang mana ni ?
    oooo..gambar tu tak sempat copy..
    wakakaka..;-0

  3. Posted by kinell136 on March 19, 2009 at 8:37 PM

    Terbatuk aku tengok gambar no 3. Aduiii..

  4. apa nak buat bang…dah tugas….!!!
    cass pun casss laaa..
    hehehe..;-)

  5. suma gambar kat cni sumanya muka nak control je…x tgk blog adik lagi..hahaha..jgn nak cass jer…tunjukkan sikap mu yg sebenar..

  6. bro, pelantar atas langit ke ape ni? haha!

  7. gaya itu penting !

  8. Posted by hainzjr on March 23, 2009 at 11:31 PM

    dahsiat…. dahsiat….sungguh tak tersangke….encik karim dah ke offshore….tp ko tak leh g aaa…tak dok safety langsung…mcm mane encik bos nak letak ko jg divisyen safety equipment nih….komon la…aku kesorangan jg bende ni…

  9. hahahaha..aku memang takleh pergi..kang kak maz sapa nak back up..?

  10. hahahahaha… takpe, kak maz leh back up diri sendirik.. hehehe

  11. Posted by nakal on June 10, 2009 at 1:24 PM

    wow dasat ar mung g plantor minyak,tp tu blm kira trillher,selagi mung naik heli,kawe doh keja plantor lama g & blk naik crew boat,lg best gamak nya,d lambung2 ombak tau.tp apapun syabas krn mngetahui pahit maung krja d offshore.adios amigos

  12. tu sekadar gimik semata jer bang..

  13. Posted by saiful on May 29, 2010 at 10:07 AM

    ass ,rul mcm mner nk kerja di plantar minyak, tmn tak ader cert. nierr ader cara lain takk. kursus aperr2 ker utk joint team rull…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: