Kartika Oh Kartika…


Kecoh kes Kartika ni. Atas kesanggupannya untuk disebat pun masih dipertikai lagi. Arini havoc pulak kata takde tukang sebat. Ditangguhkan sebab bulan Ramadhan laa pulak. Aneh. Ramai pulak yang konon-kononnya nak muncul sebagai pejuang hak asasi wanita. Bukankah meminum arak itu haram hukumnya. Dari budaya kita orang melayu pun sangatlah tidak cocok dengan tatasusila rumpun kita me~LAYU.

Persoalan timbul;

Wajar ker disebat di dalam bulan puasa ?


Aku petik jawapan ni dari kawanku Aiman, graduan Law IIUM juga.  Tak sesia berkawan campur-campur course ni.

Dalam recent case ni hukuman yg nak dijalankan tu bukan hukuman hudud sbbnya dalam Islam the punishment for that offence is 40 lashes, bukan 6, bukan 10 ataupun 100.


Sekiranya pihak berkuasa mengatakan hukuman tu ikut cara Islam, bimbang Islam di pandang remeh sbb boleh tukar hukuman ikut suka which is hukuman hadd dalam Islam is fixed … berbeza dgn hukuman ta’zir yg di tetapkan authority.

So aku berpandangan boleh je nak sebat org nak minum arak to time ramadhan but the gov gotta make it clear that that is not hadd to avoid confusion and bad impression on Islam.

Betol jugak kata si Aiman ni. Kalo tak silap benda ni ada mention dalam buku Principles of Islamic Jurisprudence waktu zaman repeat subjek dulu. Kagum aku dengan teman-teman sebegini. Memang persis ijma’ dah tengok perbincangan budak-budak loyer ni. Wallahu’lam.


3 responses to this post.

  1. Posted by kinell136 on August 26, 2009 at 3:13 PM

    Kau follow diskusi tu ke bang? Nampak kan mana intan mana kaca? Brader Aiman tu memang steady. Tepat, takde nak bunga-bunga, takde nak pening-pening, takde nak cass syed munawir di luar lingkungan. Sebenarnya aku dah karang jgk aku punya komen. Panjang. tapi aku rasa cam haram je. Terus tak jadi. hahaha.

  2. aku nak dgr jgk komen ko saim..

  3. Kesan follow diskusi tu laa aku rasa idea itu harus diperkembangkan demi menjana minda pemikiran supaya tidak terkepung dek dakyah & konspirasi media.
    Aiman punya hujah memang bijak menolak mehnah dan tribulasi. Tapi aku juga yakin pandangan ilmiah dari Sahibus Samahah As SOIM pun tidak kurang inteleknya juga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: