Makanan Pun Skarang Trendy !


Akhir-akhir ni aku rasa makanan paling femes dan sebutan penduduk pinggir ibu negara ialah Burger Oblong dengan Teh 3 Layer.  Kemunculan Burger Oblong bagaikan sebuah penampilan berciri “INDIE” bagi menandingi Burger “Prosperity” Mekdi. Tidak lagi skeptikal apabila boleh dikatakan Burger  ” OBLONG ” memang nampak boleh pergi jauh. Bunyi nama pun macam komersil jugak. Ingatkan Oblong ni adalah sebuah terma Jawa.

Oblong rupanya adalah sejenis bentuk. Yang panjang-panjang bersegi empat. Lebih kurang camtu laa. Ada jugak berbentuk bujur seperti telur. Macam tu laa sebenarnya nama Burger Oblong ni dapat nama. Kang sesia pulak makan tak tau asal usul.

The " OBLONG " Burger

Citer pasal Teh 3 Layer pulak memang tak kalah dengan Oblong ni. Dulu mana ada sampai berlayer-layer air minum ni. Cuma air semayang jer kena 3 kali basuhan. Memang style laa 3 layer pun.

Teh 3 Layer memang memula tu mencuri mata jugak. Pas dikacau dengan penuh kekuatan, baru laa keanehan rasa 3 layer tu boleh mencecah tekak. Perghhh..macam cendol pun ada. Tapi memang agak urban laa. Sekarang tak order dah Teh Tarik lepak mamak ni. Jadi trend order Teh 3 Layer. Nama nak cam omputeh. HAHAHAHA. Dengar-dengar kabar 4 layer pun dah nak masuk line. TEH, SUSU CAIR, PANDAN, GULA APONG… dia punya rasa…fuhhh..sungguh 1 Malaysia !

Teh 3 Lapis

Resipi teh 3 layer niii…

  • Layer bawah – Gula merah likat pekat…
  • Layer tengah – Krimer Pekat
  • Layer atas – teh pekat

Memang 2 makanan ni memang tengah ” HOT “ skang nih…!

6 responses to this post.

  1. Posted by rzf on January 7, 2010 at 5:53 PM

    oblong ni kan prosperity kampung.. teh 3 layer ni dgr kabar berasal dr oversea.. kuching, srwak..

  2. teh c peng ker ape ntah panggil kat sana..

  3. Posted by am on January 11, 2010 at 9:10 PM

    oblong kat ongtaikim murah…..ONG TAI KIM!!

  4. Posted by rzf on January 12, 2010 at 3:06 PM

    promote plaza kebanggaan kampung kerdas ye bang

  5. alah am..macm aku tak tau je…promote kat ONG TAI KIM konon…padahal takut kantoi kat gerai sblah petronas Taman Melati…hahaha

  6. sori am…..kali ini aku memang SOKONG ANOD…!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: