Zaman Belajar Itu Swiiiittttt…(“,)


Masa berkumpul sekali dengan kawan-kawan zaman belajar dulu memang jadi indah bila borak balik pasal CITER ZAMAN BELAJA. Memang topik tu sungguh TAK LAPUK DEK HUJAN KENA PANAS PUN TAKPE.

Bila ingat balik zaman belajar dulu boleh kata macam-macam hal jadi. Yang aneh ada. Yang tak ketahuan cara pun ada. Yang masuk air lagi banyak. Yang entah apa-apa pun memang konpem banyak dalam list.

Dari first year memang zaman nak adapt dunia baru. Baru pun tak baru jugak laa. Zaman tu keje melantak jer laa. Maklum laa banyak jual makan Egyptian ni. Memang puas melantak jer keje.

Masuk second year jadi makin sweet. Kelas pergi tak pergi. Kawan tolong sign atenden. Pedajalkan atenden orang lain. Lagi sweet. Maklumlaa kite dulu bukan budak pandai. Tapi buat-buat pandai jer. Antara yang sweeeetttt sweeeettt itu adalah ;

  1. Selalu kena repeat paper. Ade laa dekat 10 paper repeat. Tu yang lajak sampai setahun aku study. Repeat mid term pulak slalu  dengan Dr Wahabuddin Raees. Mana laa dia tak sayang aku sampai mati. Asal ada paper die jer konfem mid term kena repeat. Blom final paper lagi. HAHAHA. Tapi beliau memang sungguh sweet.
  2. Pernah ponteng kelas sampai 2 bulan straight tak hengat donia. Dah elok sampai depan kelas pun boleh decide nak balik bilik tido. Hidup macam orang kaya. Keje nak tido jer. Bilik pun dah tahap sorga. Siang ker malam ker nampak sama jer. Dengan dingin-dingin pokok buat bilik jadi sejuk dan nyaman. Ishh.kalo describe lagi ni mau lena aku kat sini.
  3. Zaman berchenta tu biasa laa. Orang lain pun berchenta jugak kan. Tapi time tu mengurat cam dalam TV beb. HAHAHA. Buat kering jer pergi tackle.
  4. Dapat keje part time masa semester pendek. Dengan gai seribu lebih keja cuma 5 jam sehari. Tak campur duit PTPTiPU lagi tu. Lagi laa buat hidup macam orang kaya jer lagi sekali. Asal takde baju nak pakai esoknya terus shoot pergi Jasko beli baju. Malas basuh baju pun terus shoot pegi Jasko beli baju nak pakai. Nak makan pun dah tau tak boleh habis tapi beli jugak sebab nak makan sangat. Selalu beli hot dog Arab dah tak habis terus campak kat tingkap. Kalo sehari tak ngape. Kalo dah makan bulan macam gitu tak ke angkuh namanya gitu. Biasa laaa. Kenang-kenang balik memang sweeeeeeeetttt pun. Dan jugak dapat beli sesuatu betol-betol dengan titik peluh sendiri. Sampai arini ada lagi. SWEEETTT..!
  5. Pernah tolak motor dengan Che Wa sebab tayar pancit. Balik dari keje kastemer sebis Astro. Menolak di tengah malam hujan lebat pukul 12.45 malam dari Wangsa Maju sampai ke UIA pukul 2.45 pagi. Sumpah aku rasa macam dalam drama TV. Big thanks for those yang risaukan aku. Ada jugak yang menitik air mata dengar.
  6. Selalu dapat lecturer yang best-best. Yang jenis tak datang arini boleh sign next kelas. Dapat pulak lecturer bahasa Arab yang tahap kamceng gila. Kalo tak kamceng ni mati laa aku kena repeat sem untuk kelas Arab saje sampai drag nak konvo. Kena laa pandai politik sket. Kata grad POLITICAL SCIENCE. HAHAHAHA.
  7. Penah pegi exam final sekali datang lecturer buat gempak letak note ” SEE ME AFTER THIS EXAM “. Lagi caca marba bila Akob, Ajip, Che Wa dengan Yo pun dapat sekali. Sekali kantoi daaa plagiat esemen Anod punya. Tapi Anod tak kantoi pulak. Mujur Madam Asiah tu baik. HAHAHA. Tokojut den dapat note macam gitu tengah-tengah jawab exam. Terus hilang konsentret jadi takleh jawab. Tiru esemen biasa laa. Mana pernah buat seiklas hati.
  8. Seminggu ponteng kelas sebab follow Nik Ahmad Faiz pegi Malaysia Open kat Kuantan. HAHAHA. Ponteng kelas killer pulak tu. Nasib baik lepas tu aku ” lepas “. Lepas pada balik tu terus ada citer lain. HAHAHA. Hanya aku dan kau saja yang tau mungkin.
  9. Selalu kalo nak exam kol 9 pagi malam tu selalu belom baca apa pun. Yo lagi teruk siap boleh main FIFA ker Winning Eleven dulu. Bila aku tanya ” Yo, ko dah study belom ? ” ” KO study dulu pas ko study ko baca depan aku ” Dah pas Subuh lagi sejam dua nak exam baru baca. Kadang-kadang redah jer selamba hati goreng dalam exam.
  10. Dapat peluang ikut team badminton UIA pergi MASUM. UIA bayar tiket flight sampai ke UniMAS Sarawak. Memang layan ler. Pernah hidup sambil ditaja individu tertentu dalam dunia badminton. HAHAHA. Tapi kejap jer laa.
  11. Selalu kalo time musim Champion’s League kelas kol 8 konfem aku dengan Che Wa jer ada. Ajip, Yo, Akob, Sleme suma konfem hanyot. Separuh kelas konfem budak laki takde. Aku dengan Che Wa jer tak layan sangat bola.

Memang macam-macam laa kenangan zaman belajar. Tapi kalo setakat orang biasa-biasa macam aku ni baru laa rasa sweet nya. Kalo jenis yang duk kampus nak ngadap buku jer tak tau laa aku apa sangat ragam hidup diorang masa zaman belaja. Ni pun kalo nak tulis sume memang tak habih laa. Lain orang lain kenangannya. Tapi aku rasa bangga dah dengan kenangan-kenangan tu. Penah sebut dengan Anod kalo sambung Master pun pasni dah tak sama time degree masa budak-budak dulu. Keje nak mengelat jer manjang.

Dari Meja Kerja,


~ Penulis ~

One response to this post.

  1. Posted by t on July 25, 2010 at 12:06 AM

    lg swiiiiiittttt kalau kejut ajak g kelas tp smbg balik tido….ajak g sarapan laju je….bengang je hassan dokah!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: