ARWAH TU BAIK ORANGNYA…


Petang Rabu minggu lepas terkejut dapat call member sekolah rendah dari Kemaman ajak jumpa kat De Palma. Sembang citer zaman sekolah memang teringat stok citer zaman jenayah. Aku tikam tangan dia dengan gunting dia tikam tangan aku dengan pensel. HAHAHA. Survive lagi sampai arini tak bergaduh.

Sampai umah pun dah dekat kol 8.30 malam. Elok masuk nak tutup pagar rumah balik, macik Rozie sebelah umah pun sapa ;

BARU BALIK KEJE KER ? DARI KL ?

A’AH CIK..LEWAT SKET BALIK ARINI..

PANDAI KO JAGA DIRI NAIK MOTO YER NAK…ANAK AKU PLAK DAH MATI EKSIDEN MOTO…DAH HILANG TEMPAT AKU BERGANTUNG..

Aduhh..seram pulak dengar macik tu nak cerita macam tu balik. Kekadang tu aku bawak moto pun sambil lewa jugak. Tapi memang anak macik sebelah ni eksiden moto. tu pun baru berapa bulan jer arwah balik duk Malaysia amek lesen moto. Takziah.

Takpelaa macik. Anak macik insyallah didoakan bersama dengan orang-orang yang beriman. Arwah seorang lelaki tipikal Singapura namun pernah aku terdengar bacaan Surah Yassin masa arwah datang ziarah kematiankat umah aku dengar dia baca dengan baik sekali. Makhraj pun cantik. Selalu jugak ada datang surau bila ada majlis. Takpelaa macik. Kita sama-sama doakan arwah sejahtera di negeri Barzakh sana. Amin INSYALLAH.

Advertisements

DIA MAHA MELIHAT…nak tipu pun tak boleh…


Tetiba minggu ni jadi minggu aplot video clip pulak. Tetiba berkiblatkan ke arah kenasyidan pulak. First time dengar lagu ni kat TV semalam rasa macam sayu pulak.

Saat-saat dirundung susah, saat-saat dihimpit masalah baru laa ingat pada si DIA. Syukur laa. Ingat jugak pada DIA. Time susah semua hajat pun mintak sama DIA. Tapi tak adil bagi DIA. Bila aku jarang-jarang balas balik ingatan DIA pada aku. Time susah baru aku ingat pada DIA. Mintak macam-macam pada DIA. Tapi seharusnya aku mintak pada DIA. Bukan pada yang lain.

Rasa macam teringat sungguh-sungguh kat DIA lepas dengar lagu ni. Dengar azan kat radio ERA pun rasa tersentuh jugak.

Syukurlah hatiku tidak keras untuk terima hidayah tatkala dia datang.


Opick feat. Amanda – Maha Melihat (OST Manohara)

seiring waktu berlalu
tangis tawa di nafasku
hitam putih di hidupku
jalani takdirku

tiada satu tersembunyi
tiada satu yang terlupa
segala apa yang terjadi
Engkaulah saksinya


Kau yang Maha Melihat
Kau yang Maha Melihat
Kau yang Maha Pemaaf
PadaMu hati bertobat

Kau yang Maha Pengasih
Kau yang Maha Penyayang
Kau yang Maha Pelindung
PadaMu semua bertekun

yang dicinta ’kan pergi
yang didamba ’kan hilang
hidup kan terus berjalan
meski penuh dengan tangisan

andai bisa ku mengulang
waktu hilang dan terbuang
andai bisa ku kembali
hapus semua pedih

andai mungkin aku bisa
kembali ulang segalanya
tapi hidup takkan bisa
meski dengan air mata


Banyaknya salah aku Ya Rabb…Dugaan KAU bagi pun macam-macam dah..

Kemaruk Lagu Ni..


Baik Baik Sayang – Wali

Aku tak ingin kau menangis bersedih
Sudahi air mata darimu
Yang aku ingin arti hadir diriku
Kan menghapus dukamu sayang

Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengakan aku

Reff:
Hanya satu pintaku untukmu dan hidupku
Baik baik sayang ada aku untukmu
Hanya satu pintaku disiang dan malammu
Baik baik sayang karna aku untukmu

Semua keinginan akan aku lakukan
Sekuat semampuku sayang
Karna bagiku kau kehormatanku
Dengarkan dengarkan aku

Abang Farhan Buat Kelakar Pulak Kat Opis


Sekali sekala kalo dah duduk opis sampai malam memang rasa malas pulak nak balik. Tido jer sini. Surau kan ada bantal. Esok konfem aku no satu dok depan komputer meja. Mau terkejut beruk boss aku ingat aku nak buat gempak datang opis awal. HAHAHA.

Malas pulak laa rasa nak menaip keje ni. Mintak tolong Kak Zana jer laa. Dah tolong buat satu dah pun. Sekarang tetiba rasa macam ada semangat kesukanan yang membuak-buak pulak nak menulis blog. Boleh laa goreng sket-sket.

Dah nak masuk petang sikit tadi, as~sahabat karib dari Johor, En Farhan (tahniah kerana bakal menimang cahaya mata…bercahaya laa mata ko pasni bang) telah menguji tahap IQ bahasa Inggeris aku. Aku pikirkan soalan yang berbentuk nak karang ayat untuk draft kan email kot. Dengan berjiwa semangat membara tanya ;

Bang…kata-kata peransang dalam omputeh ape ? Stim word eh ?

Aduhh..serius aku kagum dengan ko bang. Tak pernah lagi aku nak terlintas macam gitu sekali ko translate. Tapi aku kagum bang. Kagum sebab ko mahu mencuba bang. Anak Johor memang semangat pendekar Bugis laa bang. Main hentam jer sebarang. HAHAHAHA.

Bangga aku kawan dengan ko bang !

Ko memang taraf pendeta bahasa dah tu…(“,)


Zaman Belajar Itu Swiiiittttt…(“,)


Masa berkumpul sekali dengan kawan-kawan zaman belajar dulu memang jadi indah bila borak balik pasal CITER ZAMAN BELAJA. Memang topik tu sungguh TAK LAPUK DEK HUJAN KENA PANAS PUN TAKPE.

Bila ingat balik zaman belajar dulu boleh kata macam-macam hal jadi. Yang aneh ada. Yang tak ketahuan cara pun ada. Yang masuk air lagi banyak. Yang entah apa-apa pun memang konpem banyak dalam list.

Dari first year memang zaman nak adapt dunia baru. Baru pun tak baru jugak laa. Zaman tu keje melantak jer laa. Maklum laa banyak jual makan Egyptian ni. Memang puas melantak jer keje.

Masuk second year jadi makin sweet. Kelas pergi tak pergi. Kawan tolong sign atenden. Pedajalkan atenden orang lain. Lagi sweet. Maklumlaa kite dulu bukan budak pandai. Tapi buat-buat pandai jer. Antara yang sweeeetttt sweeeettt itu adalah ;

  1. Selalu kena repeat paper. Ade laa dekat 10 paper repeat. Tu yang lajak sampai setahun aku study. Repeat mid term pulak slalu  dengan Dr Wahabuddin Raees. Mana laa dia tak sayang aku sampai mati. Asal ada paper die jer konfem mid term kena repeat. Blom final paper lagi. HAHAHA. Tapi beliau memang sungguh sweet.
  2. Pernah ponteng kelas sampai 2 bulan straight tak hengat donia. Dah elok sampai depan kelas pun boleh decide nak balik bilik tido. Hidup macam orang kaya. Keje nak tido jer. Bilik pun dah tahap sorga. Siang ker malam ker nampak sama jer. Dengan dingin-dingin pokok buat bilik jadi sejuk dan nyaman. Ishh.kalo describe lagi ni mau lena aku kat sini.
  3. Zaman berchenta tu biasa laa. Orang lain pun berchenta jugak kan. Tapi time tu mengurat cam dalam TV beb. HAHAHA. Buat kering jer pergi tackle.
  4. Dapat keje part time masa semester pendek. Dengan gai seribu lebih keja cuma 5 jam sehari. Tak campur duit PTPTiPU lagi tu. Lagi laa buat hidup macam orang kaya jer lagi sekali. Asal takde baju nak pakai esoknya terus shoot pergi Jasko beli baju. Malas basuh baju pun terus shoot pegi Jasko beli baju nak pakai. Nak makan pun dah tau tak boleh habis tapi beli jugak sebab nak makan sangat. Selalu beli hot dog Arab dah tak habis terus campak kat tingkap. Kalo sehari tak ngape. Kalo dah makan bulan macam gitu tak ke angkuh namanya gitu. Biasa laaa. Kenang-kenang balik memang sweeeeeeeetttt pun. Dan jugak dapat beli sesuatu betol-betol dengan titik peluh sendiri. Sampai arini ada lagi. SWEEETTT..!
  5. Pernah tolak motor dengan Che Wa sebab tayar pancit. Balik dari keje kastemer sebis Astro. Menolak di tengah malam hujan lebat pukul 12.45 malam dari Wangsa Maju sampai ke UIA pukul 2.45 pagi. Sumpah aku rasa macam dalam drama TV. Big thanks for those yang risaukan aku. Ada jugak yang menitik air mata dengar.
  6. Selalu dapat lecturer yang best-best. Yang jenis tak datang arini boleh sign next kelas. Dapat pulak lecturer bahasa Arab yang tahap kamceng gila. Kalo tak kamceng ni mati laa aku kena repeat sem untuk kelas Arab saje sampai drag nak konvo. Kena laa pandai politik sket. Kata grad POLITICAL SCIENCE. HAHAHAHA.
  7. Penah pegi exam final sekali datang lecturer buat gempak letak note ” SEE ME AFTER THIS EXAM “. Lagi caca marba bila Akob, Ajip, Che Wa dengan Yo pun dapat sekali. Sekali kantoi daaa plagiat esemen Anod punya. Tapi Anod tak kantoi pulak. Mujur Madam Asiah tu baik. HAHAHA. Tokojut den dapat note macam gitu tengah-tengah jawab exam. Terus hilang konsentret jadi takleh jawab. Tiru esemen biasa laa. Mana pernah buat seiklas hati.
  8. Seminggu ponteng kelas sebab follow Nik Ahmad Faiz pegi Malaysia Open kat Kuantan. HAHAHA. Ponteng kelas killer pulak tu. Nasib baik lepas tu aku ” lepas “. Lepas pada balik tu terus ada citer lain. HAHAHA. Hanya aku dan kau saja yang tau mungkin.
  9. Selalu kalo nak exam kol 9 pagi malam tu selalu belom baca apa pun. Yo lagi teruk siap boleh main FIFA ker Winning Eleven dulu. Bila aku tanya ” Yo, ko dah study belom ? ” ” KO study dulu pas ko study ko baca depan aku ” Dah pas Subuh lagi sejam dua nak exam baru baca. Kadang-kadang redah jer selamba hati goreng dalam exam.
  10. Dapat peluang ikut team badminton UIA pergi MASUM. UIA bayar tiket flight sampai ke UniMAS Sarawak. Memang layan ler. Pernah hidup sambil ditaja individu tertentu dalam dunia badminton. HAHAHA. Tapi kejap jer laa.
  11. Selalu kalo time musim Champion’s League kelas kol 8 konfem aku dengan Che Wa jer ada. Ajip, Yo, Akob, Sleme suma konfem hanyot. Separuh kelas konfem budak laki takde. Aku dengan Che Wa jer tak layan sangat bola.

Memang macam-macam laa kenangan zaman belajar. Tapi kalo setakat orang biasa-biasa macam aku ni baru laa rasa sweet nya. Kalo jenis yang duk kampus nak ngadap buku jer tak tau laa aku apa sangat ragam hidup diorang masa zaman belaja. Ni pun kalo nak tulis sume memang tak habih laa. Lain orang lain kenangannya. Tapi aku rasa bangga dah dengan kenangan-kenangan tu. Penah sebut dengan Anod kalo sambung Master pun pasni dah tak sama time degree masa budak-budak dulu. Keje nak mengelat jer manjang.

Dari Meja Kerja,


~ Penulis ~

~ Demam TOMESKAP ~


Lagi sekali aku nak jual cerita. Maklum laa bos tengah takde kat opis. Orang lain plak sume cuti tahunan. Sungguh bagai di syurga saja kurasakan berseorangan di pejabat. Rileks bos. Saya datang keja IKHLAS arini. Hurup besar lagi ikhlas dia tu. HAHAHA.

Memang sejak abis Tomeskap kat memana pun tengok ada budak0budak main badminton petang-petang depan umah. Memang tak ubah permainannya berkonsepkan sebuah tournament sungguh pun main depan pagar jer kot.

Dekat Melati saja, tak cukup  budak laki, budak pempuan pun sama kemaruk nak main badminton jugak. Kat Taman Chi Liung pulak tanak kalah. Ada ker adik aku ajak stroke sepukul dua dengan aku ? Memang keputusan yang silap laa. Ntah kemana-kemana laa shuttle adik aku pukul. Ke longkang laa masuk umah sebelah laa naik atas bumbung laa. Tapi biasa laa. Lumrah pertandingan. Ada turun naik. Ada naik bumbung ada turun longkang.

Part paling menggodek jiwa lucu, aku dan Anod main game dalam GTALK. Memang berkelas dunia. Ada ker game ? HARRUSSSS LAAAA ada..!

Aku start buzz Anod dalam GTALK. Game pun bermula.

AKU : Not..jom single..

ANOD : Jom..aku serve..kasi bola overhead sket

AKU : Aku receive..letak depan net jer.

ANOD : Aku spin net sket.. kasi shuttle golek-golek sket

AKU : Aku angkat shuttle ke belakang. Tinggi sampai baseline.

ANOD : Aku drop depan net. Tanak smash dulu.

AKU : Aku letak cross court net. Kasik bola tido satu kali. Baik punya buah korek

ANOD : Aku spin lagi shuttle kat net.

AKU : Aku petik shuttle tu angkat sampai belakang lagi

ANOD : Aku terus smash cross court cari line. Shuttle mati di situ

AKU : Perghhh…cepat ajer die nak matikan bola.

ANOD : Hahahaha

Pastu Anod sibuk. Ada keje. Esok-esok asal aku pelawa jer Anod terus kata jom. Semangat sangat nak main badminton. Kat GTALK pun masuk jugak beb lawan. Tinggal beran dengan tak beran jer laaa. HAHAHA.

Dari Tiang Berdirinya Jaring Badminton,

~ The Shuttler ~



Sekali Anak Misbun Laaa…


Citer pasal Piala Tomes dah lama habis. Tapi baru ini aku nak menulis. Kebetulan semalam singgah umah Yo Peraran tertengok siaran ulangan Tomeskap Semi Final 2010.

Leps balik dari stadium memang hati ada sedikit berdekah-dekah tengok player Malaysia main cam gitu jer kalah. Selang berapa hari, sajer pelawa Anod pergi KLRC kot-kot ada boleh amek feeling amek berkat kat situ.

Elok jer masuk dewan dengar pung pang pung pang shuttlecock kena raket hati rasa macam tertawan. Rasa hiba jer dengar pukulan demi pukulan yang memang nampak seni halusnya.

Lagi pulak nak jadi best malam tu, boleh plak terserempak dengan Mahazim roomate abg faiz masa kat BAM dulu. Sekali rupanya diorang ada frenly match lawan plak dengan team abg zahar. perghh..memang klasikal laa tengok orang main. Tambah seri plak ada Zulfari budak Nusa Mahsuri, dua orang anak Misbun jugak kat situ. Memang tak masuk akal shuttle diorang.

Before balik salam dulu dengan sume orang, kena part salam anak misbun memang terasa “KEBERKATAN”nya. HAHAHA. Masuk air sungguh. Tapi memang kelas game diorang. Yer laaa kalo nama aku BIN MISBUN SIDEK pun mesti aku pun main lebey kurang jer dengan diorang.

MEMANG TERBAAEEEKKK..!